Op het moment dat er nood aan de man is, gaan de ogen open. Dat zag ik gebeuren in 2021 toen de arbeidskrapte begon toe te nemen. Ik zag hoe bedrijven ineens allerlei stunts uithaalden om personeel te werven. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en zo kunnen we die ‘stunts’ ook samenvatten. Op gekke plekken vacatures neerhangen, het beloven van een Apple-pakket als je komt solliciteren, en TikTok inzetten in de hoop de jongere generatie aan te spreken.
Je raadt het al. Dat is niet de oplossing. Nieuw personeel werven heeft niets te maken met veel beloven en cadeaus geven. Het heeft alles te maken met hoe je als merk overkomt op de mensen die je wil bereiken. Ook wel; de employer branding. Want een bedrijf dat altijd al een ‘Apple-pakket’ belooft aan zijn medewerkers, komt veel consistenter en guller over, dan bedrijven die dat ineens doen zonder gegronde reden.
Je hebt snel nieuw personeel nodig, er ontstaan grote problemen op de werkvloer (in diverse vestigingen) en de paniek is intern toegeslagen. Maar niemand weet eigenlijk hoe dit echt komt.
Er is met een noodgang een team aan recruiters verzameld om personeel te werven, maar dit gaat erg moeizaam en kost maandelijks klauwen met geld.
Social media richting potentiële medewerkers is een regelrecht drama. Er worden vacatures gepost en jaarlijks een foto van een teamuitje, maar dat was het dan ook. Marketing is te druk met een ander gedeelte dan social media of er is een stagiaire die dit nu ondermaats uitvoert.
Je hebt geen duidelijk antwoord op de vraag: waarom zou je bij jullie moeten komen werken? ‘Een leuk bedrijf’, ‘een fijn team’ en ‘bitterballen op vrijdagmiddag’ tellen niet.
Kortom, de inzichten zijn er, er wordt van alles uit de kast gehaald om te redden wat er te redden valt maar… het echte probleem wordt overgeslagen. Het echte probleem is dat er naar klanten toe wél een sterke branding en positionering staat. Maar naar medewerkers niet. De employer branding is non-existing of in ieder geval niet op het niveau wat het moet zijn. Terwijl jullie wél hele mooie dingen doen voor klanten en de medewerkers die aangenomen zijn meteen fan zijn.
Er gaat dus iets mis met wat je naar buiten toe uitstraalt en ik ben er om je te helpen met dit verhaal weer op orde te krijgen zodat je ook in tijden van nu de juiste medewerkers aantrekt.
Ik start een intern onderzoek en wil onder andere antwoord verkrijgen op de vragen:
* Wie zijn de geschikte potentiële medewerkers?
* Hoe zien potentiële medewerkers jullie bedrijf nu?
* Hoe zouden de potentiële medewerkers naar de organisatie moeten kijken?
* Hoe gaan we deze brug slaan?
Uit deze inventarisatie volgt een heleboel data.
De data uit fase 1 komt tot uitwerking in fase 2 In deze stap zorg ik voor een uitgewerkte employer branding strategie inclusief de employee journey. Hierin staan alle stappen die we de komende maanden samen gaan zetten, welke stappen de organisatie heeft te zetten richting verbetering en je krijgt op een presenteerblaadje hoe de potentiële medewerker denkt, beweegt en wat er voor nodig is om deze kandidaat bij de organisatie te laten solliciteren. Deze strategie brengen we samen tot uitvoering.
De eerste stap van de uitvoering is: het helder krijgen van de Employer Value Proposition. Oftewel: waar sta je voor als werkgever? Wat is de belofte die je naar jouw medewerkers doet? Zowel de personen die al werkzaam zijn als de personen die bij de organisatie moeten aanhaken. Dit is de fundering van elke stap die je naar buiten toe gaat zetten. Deze propositie past uiteindelijk op een half A4 en vormt de basis van recruitment en online marketing.
Nu we weten waar we moeten verbeteren en welke boodschap we moeten verkondigen is het tijd om met het recruitmentteam de processen te optimaliseren. Sterkere berichten sturen vanuit de employer value proposition. Samen vacatureteksten herschrijven, zodat ze afwijken van de concurrent. Zodat ze opvallen en aansluiten bij wat de organisatie ademt. Ik ga effectief samen zitten met het recruitment team om het gehele proces te optimaliseren.
Ten slotte treden we naar buiten als organisatie richting potentiële medewerkers. We koppelen ambassadeurs van binnenuit de organisatie aan de online marketing zodat de organisatie een gezicht krijgt. We werken samen aan een online marketingcampagne die écht laat zien waar de organisatie voor staat en die potentieel nieuwe medewerkers fan laat worden van het bedrijf. Het wordt hun wens om voor de organisatie te komen werken. Dat is het doel van de campagne.
Alle stappen komen dus samen. We werken eerst aan de fundering, daarna aan de constructie, daarna volgen de buitenmuren.
Ik adviseer volledig en run dit traject als intern traject. De optimalisaties en uitvoeringen gaat de organisatie zelf doen onder mijn begeleiding. Waarom? Ik wil niet dat je afhankelijk wordt van mij. Jouw mensen mogen zelf leren hoe dit te doen zodat ik na de afgesproken termijn weg kan uit de organisatie.
Bij Manouk had ik al eerder content coaching gedaan waardoor mijn instagram groeide tot over de 1000 volgers en mijn holistische praktijk dagelijks aanmeldingen ontvangt. Haar golden nuggets en feedback op teksten hebben mij geholpen om beter te worden in teksten schrijven en haar creatieve energie en ondersteuning werkt motiverend.
Manouk is een enthousiaste workshopleider, die zich goed voorbereidt, stapsgewijs door de materie heengaat met de groep, voldoende ruimte biedt voor vragen en ook persoonlijke aandacht geeft aan alle deelnemers, zodat uiteindelijk iedereen enthousiast met de geleerde materie aan de slag kan. Voor mij is Manouk een echte social media topper en een waardevolle teamkanjer!
Al na sessie 1 zag ik resultaat in mijn berichten op LinkedIn. Niet alleen door meer views en reacties, ook dat ik nu veel meer schrijf over wat ik zie in mijn werk en wat ik vind. Dit werkt goed. Het levert mooie gesprekken op. Ook tussen mensen onder mijn berichten. Daar doe ik het voor. Werken met Manouk is heel fijn. Ze is scherp, komt met ideeën en heeft veel kennis. Niet voor niets het best bewaarde geheim voor ondernemers
Ik werk samen op basis van wederzijds vertrouwen. Dat begint met een kennismakingsgesprek waarin we beiden oriënteren of we een match zijn. Op basis van dat gesprek bepalen we de vervolgstappen en volgt een meeting op locatie.
Plan hieronder een kennismakingsgesprek in, in mijn agenda. Dit werkt via Calendly. Je laat hieronder je gegevens achter en ontvangt daarna automatisch de zoomlink van Calendly in je mailbox. Gooi de e-mail van Calendly dus NIET weg.
Ik ben actief op LinkedIn en Instagram, lijkt me leuk als we daar alvast kennismaken. Heb je een vraag en heb je het antwoord niet op de website gevonden? Stuur me dan gerust een e-mail.