Hoe zet je Instastories zakelijk in?

Wie regelmatig de Instagram-app opent, die heeft ongetwijfeld een Instastories bekeken.  Het zijn de ‘bolletje’ bovenaan de tijdlijn, die te bekijken zijn als video of foto zodra je hierop klikt. Een groot deel van de Instagramgebruikers bekijkt deze, een ander deel maakt zelf Instastories. Het maken van Instastories begint op Instagram te lijken op vloggen. Diverse ondernemers en bekende personen laten hun dag zien, vertellen over wat ze meemaken of delen kennis. Het lijkt bijna alsof daar geen strategie achter zit, maar niets is minder waar. 

Instastories inzetten is anno 2020 de manier om van volgers klanten te maken. Het is voor iedere ondernemer dus enorm belangrijk om te snappen wat Instastories zijn en nog belangrijker om te begrijpen hoe je deze nu inzet.

Hoe maak je van volgers klanten door Instastories?

Hoe kan het, dat 15 seconde durende videos, ervoor zorgen dat je volgers klanten worden? Dit is waar een gedeelte marketingtheorie om de hoek komt kijken. Het heeft alles te maken met de term ‘know-like-trust factor’. Klinkt moeilijker dan het is, ik leg het je uit. De know-like-trust factor gaat over de drie fases waar volgers doorheen gaan om uiteindelijk klant te worden. Ik leg het kort voor je uit, maar ik heb hier ook de uitgebreide uitleg voor je staan.

Het start met de know-fase

Een nieuwe volger komt op jouw pad en deze persoon besluit jouw content eens te bekijken. Ze bekijkt je stories, leest je posts en bekijkt je website. Deze persoon bevindt zich in de know-fase en begint je te leren kennen. De nieuwe volger haakt aan bij jouw content en bekijkt deze trouw. Sterker nog, ze liked nu jouw posts en laat zelfs een reactie achter! Zij verplaatst naar de volgende fase.

De volgende fase is de like-fase

Je kan wel stellen dat deze volger jou leuk begint te vinden. Zij zoekt interactie op, laat reacties achter, stelt vragen en reageert op jouw Instastoriespolls en vragenstickers. Omdat jij zo aardig bent om op haar te reageren en met haar in gesprek te gaan, weet zij steeds beter wat ze aan je heeft. De nieuwe volger weet precies wat ze aan je heeft. Ze vertrouwt je nu echt.

Tenslotte de trust-fase

In de laatste fase van dit model draait het om vertrouwen. Dit vertrouwen is in weken/maanden/jaren opgebouwd omdat jij jezelf laat zien, je mensen de kans geeft om JOU te leren kennen en omdat je consistent bent in het leveren van waarde. Vermeld jij een keer je aanbod in je stories? Grote kans dat de personen in de trust-fase dit van je afnemen.

Instastories geven je de mogelijkheid om jezelf te laten zien, om te vertellen over wie jij bent en wat je doet. Je kan zowel kijkjes achter de schermen in je bedrijf geven als inhoudelijke tips geven. Dit maakt dat je in no-time een band hebt opgebouwd met jouw volgers. Super interessant voor iedere ondernemer dus!

Hoe gebruik je Instastories als ondernemer?

Nu je weet hoe het opbouwen van een band met volgers werkt, is het van belang dat je Instastories ook effectief gaat inzetten. Maar hoe doe je dit als ondernemer? De tijd van zakelijke beelden en praten met u is online echt voorbij. We willen nu jou vooral zien, de persoon achter de ondernemer. Plaats dus ook geen logo in je profielfoto, maar een foto van jou!

Jezelf in beeld brengen en praten in de camera is voor kijkers erg interessant. Het werkt een stuk minder goed om alleen foto’s te plaatsen of alleen teksten. Wanneer jij jezelf filmt en al pratend op mijn scherm verschijnt, krijg ik het idee dat ik heel dicht bij je ben. Dat ik je echt ken en ook steeds beter leer kennen. Dat is het effect wat je wilt creëren, het draait om jou en wat jij doet als ondernemer. Automatisch kom je dan bij het volgende uit: wat deel je als ondernemer en wat niet?

Wat deel je als ondernemer in Instastories?

Nu weet je dat het belangrijk is om jezelf te filmen en te praten in de camera. Maar wat deel je met jouw volgers? Welke content plaats je om een band op te bouwen? Het belangrijkste is dat je snapt waar jouw ideale klant graag meer over wilt weten. Welk probleem ervaart jouw klant en hoe kun je hier interessante Instastories omheen maken? 

Een aantal mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

  • Geef volgers een kijkje achter de schermen: maak door de dag heen video’s en foto’s en laat zien wat jij als ondernemer doet. Met wie praat je? Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Wat zijn de doelen voor de dag? etc.
  • Geef waarde weg: welke tip heb je onlangs nog aan een klant gegeven? Heel waardevol om deze ook in je Instastories te delen.
  • Licht toe wat je precies doet en welke diensten je aanbiedt, zodat jouw aanbod duidelijk is. Praat vooral vanuit het probleem naar de oplossing.
  • Beantwoord de drie meest gestelde vragen aan jou als ondernemer.
  • Deel een typische situatie die zich vaak voordoet in jouw bedrijf.

Zie je wat deze bovenstaande ideeën met elkaar gemeen hebben? Het is een mix van educatieve content, entertaining content en je gaat ook echt in op het probleem wat de klant ervaart.

Nu zijn er ook een aantal zaken die ik je wil afraden om te delen. Uiteraard ligt de keuze bij jou, maar uit ervaring zou ik deze onderwerpen proberen te vermijden als het geen onderdeel is van jouw onderneming: politieke voorkeur, roddelen en dergelijke zaken waar je jouw onderneming niet mee wilt associëren.

Ga vooral testen met wat je deelt. Maak eens een week lang Instastories en meet waar de meeste reacties op komen. Maak er daar simpelweg meer van!

Wat is belangrijk bij het inzetten van Instastories?

Wanneer je hebt bepaald waarover jouw Instastories gaan, start je met het opnemen van deze Instastories. Het is dan belangrijk om deze zo optimaal mogelijk te uploaden. Hiervoor heb ik een checklist van acht punten waaraan een Instastory moet voldoen:

  • Het toevoegen van hashtags: in iedere Instastory kun je tot 10 hashtags plaatsen. Dit geeft de mogelijkheid om extra gevonden te worden op Instagram buiten je huidige volgers.
  • Het toevoegen van ondertiteling: 55% van de Instastorieskijkers, bekijkt de Instastories zonder geluid. Het is dus van belang om zelf tekst toe te voegen aan de videos die je maakt zodat iedereen weet waar je het over hebt.
  • Het toevoegen van een locatie: ook kun je gevonden worden op een locatie. Breda heeft bijvoorbeeld eigen Instastories. Daar kun je op terechtkomen als je een locatie toevoegt.
  • Andere accounts taggen waar relevant: het taggen van andere accounts en personen is super interessant om gevonden te worden door nieuw publiek, omdat deze accounts jouw Instastories kunnen plaatsen in hun Instastories.
  • Door de dag heen posten: verdeel jouw Instastoriescontent door de dag heen zodat jouw account constant in de Instastories-tijdlijn te zien is.
  • Het toevoegen van Instagrambranding: een herkenbare stijl binnen Instastories zorgt voor herkenning én het zorgt ervoor dat mensen willen blijven kijken.
  • Jezelf laten zien: laat jezelf in beeld zien, pratend en bewegend. Alleen zo krijgen volgers écht het idee dat ze jou leren kennen.
  • Enthousiasme overbrengen: wees spontaan en enthousiast, dat werkt aanstekelijk en mensen onthouden dit!

Over deze acht punten heb ik een heleboel toe te lichten, daarom heb ik een e-book geschreven: “Super Stories Checklist”. Ik raad je aan deze te downloaden zodat je jouw Instastories als ondernemer zo optimaal mogelijk kan inzetten. Klik hier om het e-book te downloaden.

Ik kan niet wachten om jouw Instastories te bekijken! Kom je ergens niet uit of heb je vragen? Stuur me gerust een DM op Instagram dan kan ik met je meedenken.

Updates ontvangen?

Het internet staat VOL met artikelen over marketing en online ondernemen. Het is veel en verwarrend. Wat is er nu eigenlijk waar? Wat is nu slim om wel of niet in te zetten? Waar moet je op letten?

Nou daarom presenteer ik je bij deze; de rode draad. De rode draad in online marketing, personal marketing en branding, storytelling en online ondernemen.

Maar ook de rode draad in de verhalen van al mijn klanten die VIRAL zijn gegaan. Behoefte aan inzichten en kennis? Duik er vooral in. Ik snap het trouwens ook als je niet constant deze website wilt refreshen. Er komen twee blogs per maand online, ik stuur ze één keer per maand naar je toe. Laat hier even je e-mail achter.