Het ondergeschoven marketingkindje op social media voor veel ondernemers: LinkedIn. Veel ondernemers, zzp’ers en ‘solopreneurs’ hebben een personal brand. Ze doen marketing vanuit hun eigen naam en vaak via Instagram. Hoewel Instagram een perfect kanaal is voor het opbouwen van een band met de mensen die jou volgen, is het platform de laatste jaren ook steeds lastiger geworden. Het is er drukbezet, het algoritme verandert telkens en bereik krijgen is hard werken. Toch blijven veel ondernemers pushen op Instagram zonder ontdekt te hebben waar momenteel het goud zit: LinkedIn.
LinkedIn is voornamelijk een zakelijk platform en zo benaderen veel mensen het ook. Met als gevolg dat we het idee hebben gekregen dat je hier vrij formeel moet zijn. Het is dan ook de reden waarom ondernemers niet zo snel een post plaatsen op LinkedIn, want: misschien is het wel niet zakelijk genoeg? De angst voor reacties van kritische zakenmannen zit er goed in, maar dat is echt onnodig!
Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan gauw verder, want in dit blog vertel ik je waarom je LinkedIn als ondernemer moet herontdekken. En ja, het is stiekem een pleidooi omdat ik echt hoop dat je LinkedIn in 2022 een kans gaat geven.
De kansen op LinkedIn voor ondernemers
Het afgelopen jaar heb ik LinkedIn mogen inzetten voor meer dan 15 ondernemers. Van strategie tot teksten: ik doe het voor je of ik leer het je. Hierdoor heb ik enorm veel kunnen testen. Wat werkt er wel en wat er werkt er niet? Eén van de grootste voordelen van LinkedIn die je gaat merken als je het structureel goed inzet, is het algoritme. Het algoritme is de volgorde waarop je als gebruiker posts krijgt te zien.
‘Mijn klant ging viraal: meer dan 300.000 mensen bekeken haar post!’
Bereik veel mensen zonder advertenties
Zodra jij iets posts en ik like deze post, ziet mijn netwerk dit ook. Dit is hoe Instagram en Facebook in de early days ook werkten. Dit is top, want jouw post verspreidt zich als een soort olievlek over het platform. Tenminste, als het een post is die mensen aanspreekt natuurlijk. Maar die mogelijkheid is er wel. Je hebt sneller een veel groter en GRATIS bereik dan op welk platform dan ook tegenwoordig.
Een van mijn klanten is door de combinatie van sterke content en het algoritme viraal gegaan op LinkedIn. Meer dan 300.000 mensen bekeken haar post. Ze werd toegevoegd door bekende mediamensen, heeft haar netwerk met 500 connecties laten groeien en heeft er behoorlijk wat leads uitgehaald. Het heeft haar geen cent gekost: het is 100% organisch ontstaan terwijl ze zelf op dat moment zo’n 1600 volgers had. Ik moet de dag nog meemaken dat je op Instagram met 1600 volgers een gratis bereik weet te genereren van 300.000 mensen…
Sidenote: viraal gaan is niet iets wat je meteen als ondernemer kan ‘doen’. Het gebeurt als gevolg van een goede post, maar het moet zeker niet je doel zijn. Ik wil met dit voorbeeld illustreren dat je op LinkedIn snel en gratis een groot bereik hebt.
Goud voor de ondernemers met deze doelgroepen
Leuk, een groot bereik krijgen, maar als je doelgroep er niet zit dan heb jij er als ondernemer natuurlijk niets aan. Dat is dan ook de reden dat je moet zorgen dat je content maakt die interessant is voor jouw doelgroep. Op de inhoud van een post filter je uiteraard ook mensen uit. Dat is een onderwerp voor een ander blog. Maar ik wil je wel meegeven wie je het meeste op LinkedIn ziet.
Dat zijn namelijk niet alleen ondernemers. Zie het zo: het zijn vooral ambitieuze mensen. Mensen die bezig zijn met hun carrière, hun netwerk willen onderhouden en kansen willen pakken. De mensen die ik veel zie op LinkedIn:
- HR medewerkers en HR managers
- Leidinggevenden en managers
- Recruiters
- Starters op de arbeidsmarkt
- Ondernemers
Binnen deze categorieën vallen meerdere doelgroepen, maar zo heb je alvast een globaal idee. Ben jij consultant voor leidinggevende van grote teams? Dan kun je LinkedIn goed inzetten; zowel ondernemers als leidinggevenden zijn op LinkedIn te vinden. Verkoop je trainingen of diensten en werk je veelal B2B? Dan is, zoals je vast al kunt bedenken, LinkedIn uitermate geschikt.
Kortom, veelal zakelijke doelgroepen bevinden zich hier, maar minder consumenten. Als kledingwebshop zou ik daarom niet perse LinkedIn inzetten. Producten promoten werkt niet op LinkedIn. Maar verkoop je unieke pakken voor vrouwelijke ondernemers? En kun je hieromheen sterke storytelling doen? Check! Of ben je de eigenaar van een kledingbedrijf en deel jij wat je meemaakt op een inspirerende manier? Hell yeah!
De intentie is anders op een platform waar het meer om het zakenleven draait, maar toch kun je het prima hebben over minder zakelijke dingen. Als je maar weet hoe. Heb jij dus een doelgroep/business die draait om deze doelgroepen en kansen? Dan is LinkedIn misschien wel nog interessanter dan Instagram of Facebook.
Bouw een netwerk waaruit je klanten krijgt
Tenslotte is de inzet van social media niet gewoon voor de leuk. Je bent bezig met marketing: expertstatus vergroten, naamsbekendheid verhogen, een community bouwen – en in de meeste gevallen – klanten binnenhalen.
Begrijpen hoe je LinkedIn inzet en een duidelijk beeld hebben van wie je wilt bereiken, zijn slechts twee ingrediënten van de succesformule. Ook moet je begrijpen hoe je een netwerk bouwt waar je klanten uit krijgt.
Allereerst communiceer je als zzp’er vanuit jouw eigen account. Jouw naam, jouw foto. Dat maakt de communicatie bij voorbaat al persoonlijk. Je post of leest content en daaruit voort ontstaan gesprekken. Je reageert op iemand, iemand reageert op jou. Vanuit daar ontstaat een connectie. Ik bedoel dus dat iemand van jullie op de knop ‘connectie maken’ drukt, haha. Op dat moment zitten jullie in elkaars netwerk. Dit heeft directe invloed op jouw volgers. Je kan je connecties namelijk zelf uitnodigen. Je kan aan de deur bewaken of de juiste mensen, jouw ideale klanten, jouw content zien.
‘Ik bedoel niet dat je iedereen moet gaan spammen met je aanbod’
Door de uitgebreide zoekfunctie die je binnen LinkedIn hebt, kun je ook zelf gericht zoeken naar interessante connecties. Werk je vooral met advocaten? Of architecten? Met de zoekfunctie zijn ze zo gevonden! Als jij zorgt dat je een interessant berichtje hebt waarmee je iemand uitnodigt en je structureel goede content post, creëer je ongekend veel kansen voor jezelf.
Ik bedoel dus niet dat je iedereen moet spammen met jouw geweldige aanbod. Nee. Je zorgt voor een warm netwerk wat je opbouwt door echte gesprekken aan te gaan en goede inhoudelijke posts te schrijven.
Welke content werkt op LinkedIn om je netwerk warm te houden?
Oké, hopelijk ben je nu net zo enthousiast bent als ik over LinkedIn. Vraag je je wellicht af wat je daar het beste kunt posten om onder andere je netwerk warm te houden en klanten te genereren?
De afgelopen jaren heb ik enorm veel klanten gehad die LinkedIn wilden leren gebruiken. Ik heb met veel soorten content getest: van educatieve content tot inspirerende content. Maar wat het allerbeste werkt is storytelling. Verhalen vertellen, mensen meenemen in emotie om vervolgens een brug te slaan naar jou, je business en je aanbod. Nog veel te weinig ondernemers passen dit toe. Het is nog teveel zenden, terwijl storytelling juist een gesprek uitlokt. Verhalen raken. Daardoor onthouden mensen jou (en jouw bedrijf).
In een volgend blog neem ik je mee in de wereld van storytelling én storyselling. Want leuk als je straks net zulke verhalen kan neerzetten als Annie M.G. Schmidt, maar ze moeten je natuurlijk wel wat opleveren.
Wil je intussen alvast aan de slag met LinkedIn als ondernemer en wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jou? Boek dan een kennismaking met mij. Dan vertel ik je in een halfuur wat er mogelijk is voor jouw business.