Socialmediamarketing zoals wij het kennen ligt onder vuur. Onlangs stonden de kranten vol met het nieuws dat Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, dreigde te vertrekken uit Europa als de regels voor datatracking veranderen. Inmiddels heeft het bedrijf laten weten geen wens heeft om zich uit Europa terug te trekken, maar met steeds strengere regelgevingen is er niets zeker voor de toekomst. En inmiddels was het internet natuurlijk al ontploft. Zo ook Instagram met berichten van strategen en marketeers die je op het hart drukken: “Nooit op één paard wedden!” Maar ja, je hebt dat toch al die tijd gedaan, en wat moet je nu als je als ondernemer een mooi bereik hebt op één van de platformen van Meta?
In dit artikel deel ik graag mijn visie met je over de toekomst van socialmediamarketing voor ondernemers. Met in mijn achterhoofd enkele hypotheses: dat datatracking zoals we het nu kennen verboden wordt, dat adverteren op Facebook en Instagram verdwijnt of zodanig verandert dat het niets meer oplevert, of dat de platformen misschien wel helemaal in rook opgaan. Want… wat doe je dan?
Socialmediamarketing is geen doel maar een middel
De afgelopen 10 jaar zijn we de inzet van de socialmediaplatformen gaan zien als doel. Je moet aanwezig zijn op Instagram en een community aan volgers opbouwen. Anders ben je niet meer relevant, mis je de boot en haalt de concurrentie je in. Maar het bedrijven van socialmediamarketing is niet een doel op zich; het is een middel. Een middel om je doel te bereiken: klanten uit social media halen, expertstatus opbouwen, naamsbekendheid genereren, enzovoort. Als dat het echte doel is, is het een kwestie van leren hoe je social media inzet en snappen wat de psychologie en strategie daarachter is. Het platform maakt dan in principe niet uit. Het enige dat belangrijk is, is snappen waar je doelgroep zich bevindt. Stel dat Instagram en Facebook verdwijnen, is het noodzaak dat je analyseert waar jouw doelgroep zich naartoe verplaatst.
TikTok, YouTube, LinkedIn: zomaar wat plekken die immens in populariteit stijgen. En vergeet ook de platformen buiten social media niet. Er zijn genoeg plekken op het internet waar je diverse groepen mensen kunt bereiken. Daarom is frequent doelgroeponderzoek doen erg belangrijk. Je moet écht tot op een heel diep niveau begrijpen wie de doelgroep is en waar de doelgroep zich mee bezig houdt.
Organisch bereik: een andere tak van sport
Dat je niet meer wegkomt met puur zenden en praten over je bedrijf is wel duidelijk. Maar als adverteren straks echt niet meer mogelijk is, of in ieder geval niet met gedetailleerd targeten, moet je inzetten op organische groei.
Organisch bereik genereren is een andere tak van sport. Je moet met zeer sterke content op de proppen komen. Content die raakt, anderen voor je willen verspreiden en bijdraagt aan het opbouwen van een online community om jouw (personal) brand. Het is de combinatie van snappen hoe het platform waarop jij je begeeft functioneert en content posten die volgers aantrekt.
‘Ga eens op jouw favoriete content letten: je volgt mensen niet voor niets’
Maar wat maakt goede content goed? Wat zorgt ervoor dat content volgers, interactie en klanten oplevert? In de basis kan ik het uitleggen met één woord: relevantie. Organisch groeien, een community aan fans bouwen en overtuigende content schrijven hangt allemaal af van jouw relevantie. De content die jij leuk vindt en waar jij reacties op achterlaat, is op een of andere manier relevant voor jou. Je hebt iets met het onderwerp, het raakt je, je gunt iemand iets, het heeft met jouw dromen/doelen te maken, etcetera. Ga er maar eens bewust op letten. Je volgt mensen niet voor niets.
Hoe kun jij deze brug maken? Het begint allemaal bij het door en door begrijpen van je ideale klant. Dan pas leer je hoe methodes werken als storytelling en leer je de technieken om conversiegericht te schrijven. Hier ga ik nu wat dieper op in. We beginnen bij het begin.
Maar wil jij niet wachten tot de platformen verdwijnen en alvast met mij kijken naar een relevante contentstrategie waar je op welk platform dan ook profijt van hebt? Plan dan een kennismakingsgesprek in met mij: klik hier.
Waar ligt jouw ideale klant wakker van?
Je ideale klant begrijpen is nog nooit zo belangrijk geweest. Voorheen kon je misschien nog wel wegkomen met ingaan op demografische gegevens als woonplaats, geslacht en werk. Maar nu moet je echt gaan begrijpen wat psychografische gegevens zijn en hoe je hierop moet anticiperen. Psychografische gegevens gaan over wat er speelt in het hoofd van de ideale klant, je doelgroep dus.
Mijn favoriete vraag aan ondernemers om te achterhalen waar hun ideale klant mee zit is deze: als jouw klant ‘s nachts wakker ligt en naar het plafond staart, waar denkt diegene dan aan? Wat spookt er door zijn of haar hoofd?
‘Het wordt tijd om socialmediamarketing niet langer te bedrijven op basis van cijfertjes’
Angsten, problemen, onbewuste problemen, bezwaren, doelen, dromen. Dat zijn facetten waar je onderzoek naar moet doen. Het gebeurt te vaak dat we op basis van aannames deze zaken invullen. Maar jouw eigen blinde vlekken liggen op de loer en een goed doelgroeponderzoek kan jouw socialmediacontent maken of kraken.
Als adverteren en datatracking wegvallen, wordt het tijd om minder marketing te bedrijven op basis van cijfertjes en data, maar meer vanuit de psychologie van de mens. Dat gaat aantonen of je een succesvolle community kan bouwen, of je fans kan creëren en of je daadwerkelijk klanten kan krijgen uit social media. Of – als klanten trekken je doel niet is – een expertstatus verkrijgen, je imago verbeteren, naamsbekendheid genereren of de juiste nieuwe medewerkers aantrekken. Wat het ook is: leer de gedachtegang van je ideale klant tot in de kern te begrijpen. Dan ga je winnen.
Hoe bereid je je voor op een wereld zonder datatracking?
De conclusie van mijn artikel? Word minder platformafhankelijk door je doelgroep te begrijpen en de essentie te snappen van goede content creëren. Content die overtuigt en volgers tot klanten maakt. Dan kun je namelijk fans op iedere plek creëren. Organisch groeien is leuk en zeker nog altijd goed mogelijk. Zo behaalde ik voor een klant laatst 330.000 views op een LinkedIn-post. Geen advertentie voor nodig gehad. Ze kreeg er zo’n 400 connectieverzoeken door en is toegevoegd door interessante personen uit de media. Om aan te geven dat het niet het einde van de wereld is als je niet kan adverteren of kan datatracken. Er zijn nog altijd veel mogelijkheden! Ga je dan nu toch maar eens op meerdere paarden wedden?
Wil je eens sparren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Wil je beter begrijpen hoe socialmediamarketing in de vorm van organisch groeien ook voor jou kan werken? Klik dan hier.