Social media uitbesteden: dit is waarom dat niet 100% kan

Als startend content marketeer kreeg ik met grote regelmaat aanvragen van ondernemers die vroegen: “Kun jij 12 posts per maand maken en posten? Dan kan dat lekker van mijn bordje af.” Ze wilden er niet meer aan denken. Over de schutting ermee. Lekker volledig uitbesteden, die social media. Ik moet je eerlijk bekennen, ik zei gewoon ‘ja’ toendertijd. Laat mij die posts maar bedenken, ik ben creatief genoeg.

Ik schreef ze, maakte de visuals, plande ze in. De klant vond het allemaal wel prima. Maar wat gebeurde er op social media? Op Instagram en op LinkedIn? Nou… eigenlijk niets!

Lag dat aan mijn content? Dat dacht ik toen wel. Nu, jaren en veel ervaring verder, weet ik dat 100% uitbesteden en over de schutting flikkeren simpelweg niet de manier is. Sterker nog het is ‘social media’. Hoe kun je nou relaties opbouwen als je er zelf niet bent? 

Je laat jezelf niet zien, je hebt geen foto’s erbij, het zijn niet jouw woorden, het is niet jouw taal. Dan kan ik de beste content marketeer zijn van Nederland, maar dat gaat de boel niet redden. Online voelen mensen feilloos aan wanneer iets echt is of niet. En echtheid kun je niet faken.

Het is een bepaalde energie die in je posts moet gaan, ook als je je social media wil uitbesteden. Inmiddels heb ik daar mijn methodes voor en ik werk altijd met klanten samen. Of ik ze nu mijn methodes leer en zij gaan schrijven, of dat ik de content schrijf: het is altijd vanuit cocreatie.

Dat wil ik je echt meegeven als jij nu op zoek bent naar iemand die social media content voor je kan maken. En er zijn nog 4 andere adviezen die ik je op het hart wil drukken, zodat jij de juiste keuzes maakt bij het kiezen van een specialist voor je marketing.

1. Een goede (social media) marketeer kan altijd werk laten zien

Je marketing is het zichtbare stuk van je business. Het gedeelte waar potentiele klanten kennis met jou maken. De etalage van jouw winkel zeg maar. Het is een heel belangrijk onderdeel van jouw bedrijf dus. Als jij iemand wilt inschakelen om minder tijd kwijt te zijn aan marketing, of iemands expertise wilt gebruiken om dat jij deze niet hebt, zorg er dan voor dat je iemand uitkiest met een trackrecord. Neem je marketing serieus. Laat de persoon in kwestie zijn/haar posts zien, lees de teksten, bekijk de resultaten. Iemand met ervaring heeft er geen moeite mee deze te tonen. Daarnaast geeft dit jou de gelegenheid om te checken of de werkwijze en de stijl van deze persoon bij je past. Altijd vragen naar resultaten dus.

‘Hoe kun je nou relaties opbouwen als je er zelf niet bent?’

2. Jij bent en blijft het gezicht van je business

Social media uitbesteden betekent dus niet zonder omkijken over de schutting gooien, zoals ik al zei. Het betekent tijd besparen, maar dat kan niet voor 100%. Jij zal dus wel je gezicht moeten tonen, op Instastories, in video’s en op foto’s. Waarom? Simpelweg omdat mensen zo online een band met je kunnen opbouwen. En die eigenheid die jij hebt, jouw authentieke stuk als ondernemer, moet overal in terugkomen. In je woorden, in beeld, in uitspraken, in de vibe die je online creëert. Daar kun je niet onderuit. Zeker niet als je een zzp’er bent die diensten levert en als mensen dus met jou als persoon aan de slag gaan.

Maar ook als mkb’er, als jij je eigen personal brand wilt uitbouwen – wat anno 2022 heel slim is – moet jij jezelf laten zien. It’s part of the deal. 

3. If you pay peanuts, you’ll get monkeys

Tja, wat zou het heerlijk zijn als je je marketing zou kunnen laten doen door iemand en dat het dan ook nog werkt, er leads uit voortkomen, je bedrijf op de kaart komt te staan én dat het je slechts een paar honderd euro per maand kost. Genius. Maar ja, if you pay peanuts, you’ll get monkeys. Kwaliteit kost geld. Je niet niet willen besparen op de voorkant van je business. De content experts en marketeers die je cocreatie aanbieden en goed werk kunnen laten zien, zijn niet de experts die je inhuurt voor 200/300 euro. Je betaalt voor hun ervaring, voor de kwaliteit die ze leveren, voor hun expertise. Dat ga je terugzien. 

En ja, ik weet dat het subjectief klinkt uit de mond van een content expert maar ik meen het wel: bespaar niet op de experts die je inhuurt.

‘Jouw authentieke stuk als ondernemer moet overal in terugkomen’

4. Social media uitbesteden is een kwestie van zaaien en oogsten

Marketing kost tijd. Als je marketing nu niets oplevert, dan kost het de expert ook tijd om hier aan te bouwen. Niet de verwachting hebben dat deze het wel in een maandje voor je opgelost krijgt. Marketing en content posten is echt een kwestie van zaaien en oogsten. Consistent, consequent, voor een langere tijd de juiste dingen doen. Dan kun je daar uiteindelijk de vruchten van plukken. Dus realiseer je dat ook als je in zee gaat met iemand. Het is niet een eenmalige investering, het is een langetermijninvestering. Alleen dan werkt het. Heb dus een beetje geduld.

Ik hoop dat je de juiste keuzes maakt op basis van deze tips. Als je benieuwd bent wat ik voor je kan betekenen wat betreft social media uitbesteden, bekijk dan eens mijn trajectenpagina.

Updates ontvangen?

Het internet staat VOL met artikelen over marketing en online ondernemen. Het is veel en verwarrend. Wat is er nu eigenlijk waar? Wat is nu slim om wel of niet in te zetten? Waar moet je op letten?

Nou daarom presenteer ik je bij deze; de rode draad. De rode draad in online marketing, personal marketing en branding, storytelling en online ondernemen.

Maar ook de rode draad in de verhalen van al mijn klanten die VIRAL zijn gegaan. Behoefte aan inzichten en kennis? Duik er vooral in. Ik snap het trouwens ook als je niet constant deze website wilt refreshen. Er komen twee blogs per maand online, ik stuur ze één keer per maand naar je toe. Laat hier even je e-mail achter.