Zo doe je inspiratie op voor content die echt klanten oplevert

Als ondernemer is het bedenken van content voor je eigen marketingkanalen een behoorlijke uitdaging. Je bent immers al druk met het runnen van de business zelf, met klanten. Het schrijven van posts is toch iets waar je consistent tijd voor moet maken. Als het je lukt om dat ene uurtje te vinden om te schrijven, dan rijst de vraag al gauw: waar zitten mensen nu eigenlijk op te wachten? Wat moet ik posten?

Natuurlijk kun je wachten tot je in de ‘flow’ zit, kun je schrijven over wat er in je opkomt, maar we weten allebei dat dit of heel lang duurt of in ieder geval content oplevert die niet is afgestemd op je ideale klant. En dus krijg je socialmediaposts die niets opleveren. De vraag is dus eigenlijk: waarover moet je schrijven op social media om klanten te krijgen uit het desbetreffende kanaal?

Het draait altijd om je ideale klant

Het belangrijkste dat je eerst moet weten om de juiste, strategische content inspiratie op te doen, is wat je vooral niet moet doen. De meest gemaakte fout die ik echt bijna alle ondernemers wel (eens) zie maken is dat ze posts schrijven over de totaaloplossing die ze bieden. Teveel praten over zichzelf, het aanbod en de inhoud. Logisch hè, want als ondernemer zit jou nou eenmaal midden in je eigen materie en omdat je dagelijks klanten spreekt lijkt het alsof juist de inhoud hetgeen is wat jouw klanten aanspreekt.

Het ding is alleen dat jouw klanten die dus al klant zijn, niet op dezelfde plek zijn als klanten die nog moeten starten. Die klant die nog moet starten, zit nog midden in het zoeken naar een oplossing. Die ervaart op dit moment het on-top-of-mind-probleem. Dus je kan die potentiële klant wel vertellen waar hij heen zou moeten, wat jij allemaal voor hem kan betekenen maar waarschijnlijk is dat niet het punt waarop hij bij jou en je aanbod aanhaakt. 

Dus, om je een voorbeeld te geven. Stel, je bent specialist op het gebied van het beter laten functioneren van teams binnen organisaties. Je koppelt mensen weer aan elkaar, brengt in kaart waar de lekken zitten, wat er beter kan, etc. En aan het einde van de rit is het gezellig op de werkvloer, zijn er minder conflicten en werkt men efficiënter. 

De ideale klant: teamleiders.

Dan zijn de meeste ondernemers geneigd content te maken over ‘hoe laat je jouw team ultiem functioneren?’ want dat is de totaaloplossing, het eindproduct, de gehele peperkoek. 

Maar die teamleider is niet bezig met het ultiem functioneren.

Hij wilt een NU-oplossing voor zijn NU-probleem.

In dit voorbeeld zou dat kunnen zijn: een twee uur durende workshop waarbij het gehele team een interactieve workshop krijgt over roddelen op de werkvloer zodat de werkvloer weer een fijne plek wordt en jouw mensen weer met een fijn gevoel naar hun werk gaan. (Indien zijn NU-probleem die vervelende sfeer op de werkvloer is die iedereen elke dag voelt).

Wat is jouw Peijnenburg peperkoekje?

Die NU-oplossing is je Peijnenburg peperkoekje, een stukje van het geheel. De rest van die rol (is het een rol?) peperkoek – die krijgt ‘ie daarna bij jou wel.

Nu hoor ik je denken: peperkoek? Waar heb je het over? 

Nou, ik gebruik de Peijnenburg peperkoekreclames graag als referentie als ik mijn klanten uitleg waarover ze dus content moeten schrijven. Het gaat om die reclames van vroeger waarin je iemand op een fiets zag zitten, met daar achterop een hengel waar een plakje Pijnenburg peperkoek aan hing. Het andere personage rent dan achter dat plakje aan, waardoor hij dus als vanzelf aan het hardlopen is.

Ik vraag mijn klanten dan altijd: wat is jouw Peijnenburg peperkoekje?

Wat is datgene in jouw aanbod waar men achteraan rent?

Waarvoor gaat jouw ideale klant rennen?

Dat is niet jouw totaaloplossing.

Dat is niet het eindstation van je aanbod.

Dat is ook niet de inhoud van je traject of cursus.

Dat is ook niet de vormgeving van je aanbod.

Het gaat dus om de NU-oplossing van het NU-probleem.

Schrijf over een haakje waarmee je klant NU zit, hengel ze binnen op dat top-of-mind-probleem, dan komt de rest van je aanbod vanzelf wel. 

Waarover kan ik dan socialmediacontent schrijven?

Hoe kun je hier dus nu concreet socialmediaposts bij bedenken? Dat ga ik je uitleggen.

Allereerst raad ik je aan om te beginnen met het maken van een lijst van de NU-problemen van je klant.

Desnoods bel je wat klanten op, luister je oudere klantgesprekken terug, brainstorm je over je ideale klanten, etc. Bedenk eens tien van die problemen.

Vervolgens pak je één ‘probleem’ en dat is je onderwerp.

Dus in het voorbeeld hierboven: de teamleider die een team onder zich heeft werken dat veel roddelt waardoor er altijd een gespannen werksfeer is.

Hoeveel posts kun je hierbij bij bedenken? 

Ik ben hier natuurlijk in getraind, dus geef me een halfuur en ik heb er honderd. Maar ik weet zeker dat het jou ook moet lukken om er drie tot vijf te bedenken.

Ik geef je ter illustratie van het voorbeeld hierboven wat input:

– Waarom jij als leidinggevende verantwoordelijk bent voor roddelende teamleden.

– Roddelen op de werkvloer heeft een goede functie, maar alleen als jij het op deze manier toelaat.

– “Ooit hoorde ik deze roddel over mijzelf tijdens de lunch en dit is wat het met me deed…”

Zie je hoeveel sterker deze onderwerpen zijn omdat ze over één probleem gaan dat nu speelt? Je bent veel meer geneigd – als je de doelgroep bent – om dit te lezen in plaats van zo’n brede post als: ‘Hoe laat je jouw team ultiem functioneren?’

Wil je weten waarover je moet posten op LinkedIn of Instagram?

Ik kan me voorstellen dat dit artikel even een knoop veroorzaakt in je brein. Het vergt namelijk van jou om behoorlijk om te denken. Niet meer vanuit jou, niet meer vanuit je aanbod, maar echt vanuit je ideale klant denken en dus daarover schrijven.

Laat het even landen.

Dit artikel blijft voorlopig nog wel even online staan.

Mocht je dit toch heel interessant vinden en dieper in willen gaan op jouw content en bedrijf, plan dan een kennismakingsgesprek met mij in. Dan leg ik je de theorie uit op basis van jouw bedrijf.

PS. Dit is geen gesponsorde samenwerking met Peijnenburg Peperkoek. 😉

Updates ontvangen?

Het internet staat VOL met artikelen over marketing en online ondernemen. Het is veel en verwarrend. Wat is er nu eigenlijk waar? Wat is nu slim om wel of niet in te zetten? Waar moet je op letten?

Nou daarom presenteer ik je bij deze; de rode draad. De rode draad in online marketing, personal marketing en branding, storytelling en online ondernemen.

Maar ook de rode draad in de verhalen van al mijn klanten die VIRAL zijn gegaan. Behoefte aan inzichten en kennis? Duik er vooral in. Ik snap het trouwens ook als je niet constant deze website wilt refreshen. Er komen twee blogs per maand online, ik stuur ze één keer per maand naar je toe. Laat hier even je e-mail achter.