Hoe krijg je meer klanten uit social media?

Als je kijkt naar jouw laatste zes posts op social media – of het nu Instagram, LinkedIn of een ander platform is: hebben deze zes posts jou dan leads opgeleverd? Zijn er mensen geweest die naar aanleiding van jouw posts je een bericht of e-mail hebben gestuurd? Als je heel eerlijk bent naar jezelf: leveren jouw marketingactiviteiten op wat jij er kwijt aan bent in tijd en geld?

Ik weet dat dit bij heel veel ondernemers speelt. Ze spenderen uren aan het creëren van content, zijn de hele dag in de weer met berichtjes beantwoorden, reageren op andere accounts, nadenken over wat de volgende stap is in hun marketing. En toch levert dat organische stukje eigenlijk veel te weinig op. Weinig engagement, weinig klanten. Misschien dat ze via advertenties klanten krijgen en dat het bedrijf niet zomaar omvalt zonder content posten, maar zeg nu zelf: dat is niet wat je wilt als ondernemer… Toch?

Het organisch inzetten van social media zonder advertenties kan jouw grootste bron van klanten zijn. Sterker nog, organisch social media inzetten is binnenkort nog belangrijker dan het al was. Marketeers speculeren dat adverteren op veel socialmediaplatformen binnen een aantal jaar niet meer bestaat – of in ieder geval niet zoals we het nu kennen.

Als je nu geen klanten krijgt uit dat organische stukje, of in ieder geval te weinig, dan wordt het nu tijd om in actie te komen. Lees om te beginnen dit artikel met mijn inzichten voor jou om je content te optimaliseren enne… als je meteen met een expert in gesprek wilt: plan een kennismaking met me in.

Dé tip om meer klanten uit social media te halen

De grootste fout die ondernemers maken als het aankomt op content: aannames maken over wat hun ideale klant denkt, voelt, meemaakt en doormaakt. We denken te weten hoe het zit en wat onze potentiële klanten nodig hebben, maar denken is anders dan WETEN. Ik schreef al eerder over het verschil tussen storySELLING en storyTELLING. Het allereerste wat ik met mijn klanten doe in een samenwerking is het uitzetten van een uitgebreid doelgroeponderzoek. Niet zomaar beginnen met creëren en doodleuk wat content plaatsen om leads uit je social media te generen. Nee: eerst die fundering leggen.

Wat zijn de pijnpunten van je ideale klant?
Als jouw ideale klant ‘s nachts wakker ligt en naar het plafond staart, wat denkt hij/zij dan? Waar piekert hij/zij over?
Wat zijn de doelen van je klant? En de dromen?
Wat zijn de problemen die jouw klant ervaart?
En de problemen die hij/zij heeft, maar waarvan hij/zij zich niet bewust is?

Zo ver moet je gaan om op een diep niveau te begrijpen hoe je content voor je kan laten werken. Het is simpel: als je niet WEET hoe je jouw ideale klant moet triggeren, ga je die persoon nooit kunnen raken. Het is waarschijnlijk ook de reden waarom je content nu niet werkt en aanslaat. De stap wordt te makkelijk overgeslagen. \

Niet vanuit demografische gegevens onderzoeken en werken, maar je verdiepen in het stukje psychografie van je ideale klant.

Zo zorg je ervoor dat je volgers stoppen met scrollen

Heb je onderzocht wat jouw klant nodig heeft? En dan bedoel ik niet simpelweg een dagje mensen bevragen, maar echt de tijd nemen om een kwalitatief onderzoek op te zetten. Check? Dan kunnen we het hebben over teksten die overtuigen. Teksten die vanuit dat dieper weten je ideale klant triggeren en aanspreken. Teksten die doen stoppen met scrollen. Dát wil je bereiken, want zo zorg je voor meer leads uit social media.

Het gebeurt vaak dat content op een laag pitje staat; dat er snel iets geschreven wordt maar er niet verder wordt nagedacht over wat het doel is van de post. Daar begint het mee: wat wil je precies bereiken met je post? Is je doel interactie? Is het leads genereren? Of verbinden met je volgers? Bepaal dat.

‘Neem de tijd om in de huid van je ideale klant te kruipen; daar zit het goud’

Heb je dat helder? Ga daarna in op een probleem, een doel/droom of angst van je ideale klant. Zorg dat je relevant bent. Zorg dat je weet hoe je moet raken. Inhaken op Pindakaasdag is misschien wel grappig maar het is voor bijna geen enkele ondernemer relevant. Tenzij je pindakaas verkoopt. In dat geval mag je me meteen mailen, ik wil graag met je samenwerken – ik ben dol op pindakaas! 😉

Je snapt mijn punt, hoop ik. Niet op random zaken inhaken, niet zomaar wat bedenken. Kruip in de huid van je ideale klant. Wat heeft hij/zij nodig om nu te lezen? Wat overtuigt hem of haar om echt bij jou aan te haken? Neem de tijd hiervoor, brainstorm hierover. Hier zit het goud.

Verkoop jij jouw aanbod wel?

Tenslotte, het laatste punt: verkoop jij jouw aanbod wel? Praat je over wat jij verkoopt? Sluit je jouw beste teksten af met een link naar een gesprek met jou of naar je website? Benoem je letterlijk wat je oplost en hoe jouw aanbod eruit ziet? En heb je het online over wat de ideale klant uiteindelijk allemaal met jou gaat bereiken? Wat hij/zij krijgt?

Als je niet benoemt wat je bij jou krijgt en het alleen hebt over de prijs/locatie/inhoud dan is er niet zoveel om echt bij aan te haken. Vertel in je posts en in je content echt wat ik er als potentiële klant echt aan heb om bij jou te komen? Wat onderscheidt jou ten opzichte van de concurrent? Deel dat. Zorg dat mensen met je willen praten over wat jij aanbiedt.

Uiteindelijk draait alles om verbinding en relevantie en hoe goed jij dit weet te verwoorden. De essentie van goede content is begrijpen wie je ideale klant is. Dat is de fundering. Daarna komt het schrijven van goede teksten pas. En uiteindelijk, als je de fundering goed hebt staan, worden je teksten vanzelf beter en haal je vanzelf meer klanten uit je social media. Vond je dit interessant? En wil je meer leads uit jouw Instagram of LinkedIn? Plan dan meteen een kennismakingsgesprek met me in. Dan vertel ik je daarin hoe jij dat voor elkaar krijgt!

Updates ontvangen?

Het internet staat VOL met artikelen over marketing en online ondernemen. Het is veel en verwarrend. Wat is er nu eigenlijk waar? Wat is nu slim om wel of niet in te zetten? Waar moet je op letten?

Nou daarom presenteer ik je bij deze; de rode draad. De rode draad in online marketing, personal marketing en branding, storytelling en online ondernemen.

Maar ook de rode draad in de verhalen van al mijn klanten die VIRAL zijn gegaan. Behoefte aan inzichten en kennis? Duik er vooral in. Ik snap het trouwens ook als je niet constant deze website wilt refreshen. Er komen twee blogs per maand online, ik stuur ze één keer per maand naar je toe. Laat hier even je e-mail achter.